„Am început anul cu un trofeu și ne-am dorit foarte mult să-l încheiem cu același trofeu, să-l păstrăm la Timișoara”

06/01/20230
Anul 2022 a adus cel de-al 13-lea trofeu din istoria rugby-ului timișorean, Cupa României, cucerită la 2 aprilie. Echipa noastră a jucat două finale de Cupa României, anul trecut, cea din aprilie, câștigată cu Știința Baia Mare, și una pierdută, în decembrie, cu Steaua București.

Acest paradox s-a petrecut deoarece finala ediției 2021 a fost amânată pentru 2022. Despre anul care tocmai s-a încheiat am vorbit cu antrenorul SCM USV Timișoara, Valentin Calafeteanu, aflat la primul său trofeu din postura de tehnician:

  • Vali, 2022 a început cu o finală de Cupă și s-a încheiat tot cu o finală de Cupa României. Cum au fost cele două meciuri?

Vorbind strict despre rezultat, am început anul cu un trofeu și ne-am dorit foarte mult să-l încheiem cu același trofeu, să-l păstrăm la Timișoara. Din păcate, după un meci crâncen și echilibrat, cel cu Steaua, am fost înfrânți…

  • Care au fost cele mai mari provocări din 2022 pentru tine ca antrenor?

Din punct de vedere al provocărilor a fost cel mai greu an, dar iau aceste provocări drept oportunități. Consider că am acumulat nu neapărat multă experiență, ci multe momente care mă vor ajuta pe viitor ca să gestionăm mai bine situațiile dificile, mai ales ale echipei. A fost perioada aceea neagră din play-off pe care, știm cu toții,  am depășit-o oarecum abia după victoria din semifinala de Cupă, cu Dinamo, din Ronaț. A fost o perioadă foarte, foarte grea pentru echipă și consider că de acolo ar trebui să tragem multe învățăminte pentru sezonul următor. În ultimul meci, finala cu Steaua, băieții au avut o atitudine bună, potrivită, însă lipsa de experiență și deciziile în momentele cheie ale jocului ne-au costat.

  • Este dureros să pierzi la mustață, la câte două puncte, meciuri importante precum semifinala de campionat de la Baia Mare (9-11) și finala de Cupă cu Steaua (23-25)?

Da, au fost confruntările cele mai importante, pierdute la limită, meciurile care au decis sezonul. Îmi doresc ca în 2023 lucrurile să se întoarcă, dar aceasta se va întâmpla doar cu foarte multă muncă, perseverență și consistență din partea noastră. Trebuie să știm ce avem de făcut și încotro vrem să ne îndreptăm în acest sezon.

  • A mai existat un moment de cotitură, înfrângerea grea cu Steaua din play-off care ție cred că ți-a spus ceva despre lotul de care dispui. Ce altceva ți-a mai spus?

Știam și înaintea acelui meci la ce mă înham. Dacă vorbim prin prisma oportunităților pe care le-au avut băieții, mai ales cei ce au evoluat mai puțin, a fost dezamăgitoare performanța individuală a fiecăruia dintre ei, mai ales în rerpiza a doua, când am luat peste 30 de puncte. Trebuie să găsim variante: lotul este undeva la 30-32 de jucători, iar ideal ar fi ca de la un meci la altul să nu apară prea multe schimbări, pentru a crea omogenitate și relații de joc. Nici sistemul competițional nu a fost de natură să ne ofere cadență, un prim XV și celelalte elemente care ajută la coeziunea din timpul jocului. Nu doar la partida cu Steaua, ci și în alte meciuri cei de pe bancă nu au adus plusul de care echipa avea nevoie când au fost introduși pe teren. În multe momente, în repriza a doua, când am făcut schimbări, echipa a avut de suferit. Jucătorii care au evoluat mai puțin trebuie să fie conștienți că este nevoie de contribuția lor nu numai în meciurile cu echipe din DNS. A mai trecut un an peste tinerii jucători și îmi doresc să cred că au acumulat experiență și aceasta ar trebui să-i ajute să aducă plusvaloare!

*** foto: Rugby România

Rugbiștii noștri se reunesc la 16 ianuarie, iar data preconizată de FRR pentru startul noului sezon este 1 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SOCIAL MEDIA

Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a fi la curent cu noutățile despre echipa noastră.

CLUBUL SCM TIMIȘOARA

© 2022 SCM Rugby Timișoara | Politica de confidențialitate | Web Design: SAINO